Marraskuun Muistivinkki


Alzheimerin tauti on muistisairauksista yleisin. Alussa oireita ovat tavaroiden ja tapaamisten unohtelu sekä lähimuistin heikentyminen. Sairauden edetessä se alkaa vaikuttaa myös jokapäiväisiin askareisiin kuten pukeutumiseen, syömiseen ja ulkona liikkumiseen. Osa vaikeuksista johtuu hahmottamiskyvyn heikkenemisestä, minkä vuoksi hänellä voi olla vaikeuksia löytää vaatteita kaapista tai jääkaapista syötävää.

Sairastuneen toimintakykyä ja omatoimisuutta voi tukea järjestämällä ja karsimalla turhat tavarat pois esiltä. Esimerkiksi eteiseen jätetään vain ne vaatteet ja kengät, joita hän kulloinkin tarvitsee, mieluiten selkeästi esille laitettuina. Sama juttu myös vaatteiden kanssa. Ja kun vaatteiden ottaminen vaatakaapista ei enää onnistu, asetetaan vaatteet selkeästi esille.

Myös värit auttavat hahmottamisessa, joten jos mahdollista niitä kannattaa hyödyntää. Ei siis tummaa tummalle taustalle vaan kontrasteja.

Sairastuneen toimintakykyä siis tuetaan järjestämällä kotia ja ympäristöä sairauden etenemisen mukaan.
Talvivaate
Jugurtti (2)
Muistisairaalla myös syöminen usein unohtuu tai hän ei vain enää tiedä, mitä näläntunne tarkoittaa.

Äitini sairasti Alzheimerin tautia, hän saattoi avata jääkapin ja todeta, ettei ole mitään ruokaa. Hän ei tunnistanut pakkauksissa olevia ruokia. Järjestimme jääkaapin siten, että katsekorkeudella  sijaitsevalla hyllyllä oli väljästi aseteltuna valmis ruoka-annos, pari värikästä voileipää kelmun alla ja viilipurkki. Ja voipaketti. Sen hän nimittäin tunnisti! Muut tavarat säilytettiin ylempänä eivätkä ne näin häirinneet hahmottamista.

Ruokapöydälle laitettiin valmiiksi viipaloidut hedelmät, marjat, kirsikkatomaatit - niihin äidin katse osui ja ne tuli syötyä kuin vahingossa :)
Sairastuneen henkilön historiasta ja elämästä löytyy usein monia asioita, joita hyödyntämällä jäljellä olevaa toimintakykyä voidaan tukea. Tutut esineet, lempivärit, entiseen ammattiin tai harrastuksiin liittyvät asiat ovat tärkeitä. Usein vanhuksilla ja muistisairailla ruokapöydän valtaavat lääkepakkaukset, hoitotarvikkeet ja kotihoidon kansiot. Niille kannattaisi löytää jokin toinen paikka ja rauhoittaa se sellaiselle toiminnalle, jota muistisairas voi itse toteuttaa - mahdollisuuksiensa mukaan.