Arkirutiineista hyvää oloa

Koronapandemian vuoksi tehdyt rajoitukset vaikuttavat tavalla tai toisella hyvinvointiimme. Moni ikäihminen on toimintakyvyn heikennyttyä jo ennen tätäkin elänyt samankaltaisessa eristyneisyydessä ja ollut ulkopuolisen avun varassa niin asioinnin kuin ulkona liikkumisen osalta, koska terveys ei ole enää sallinut itsenäistä liikkumista. He kertovat, ettei elämä ole sen suhteen paljoakaan muuttunut. Nyt rajoitukset ovat kuitenkin tuoneet lisänä sosiaalisen eristämisen, kun läheisiä ja ystäviä ei voi tavata kasvokkain. Se on hyvin vaikeaa.

Miten huolehtia hyvinvoinnista?


Nyt jos koskaan korostuu arjen rutiinien merkitys. Moni meistä karttaa tylsiä kotihommia ja muita ikäviä asioita.  Nyt ne kannattaa valjastaa hyödyttämään meitä!

Tee päivä – ja viikkosuunnitelma, josta pidät kiinni. Suunnitelman kirjoittaminen paperille tai tietokoneelle on hyvä keino jäsentää asioita ja ennen kaikkea sitoutua niihin. Tee aikataulusta realistinen ja sitoudu noudattamaan sitä. Älä lannistu, jos aikatauluttaminen ei heti onnistu, yritä uudelleen joka päivä. Pian siitä on tullut arkirutiini

1. Säännöllinen uni ja ruokailurytmi


Lomalla unirytmi helposti muuttuu, valvotaan myöhään ja nukutaan pitkään. Nyt ei kuitenkaan olla lomalla, eristäytyminen voi jatkua pitkäänkin. Pidä kiinni päivärytmistä, herää aamulla normaalisti ja mene illalla nukkumaan normaaliin aikaan. Jos nukut päiväunet, laita tarvittaessa kello soimaan ettet nuku liian pitkään.

Kiinnitä erityistä huomiota ruokailun säännöllisyyteen ja sisältöön. Kata pöytä nätisti, katsele syödessäsi ulos ikkunasta ja nauti ruoan mauista. Jos teet itse ruokaa, kokeile uusia reseptejä tai valmista mieliruokaasi, jota ei yleensä tule tehtyä. Moni sanoo, ettei yhdelle ihmiselle viitsi tehdä ruokaa. Tee kuitenkin, nauti siitä ja laita ylimääräinen ruoka rasioihin jääkaappiin tai pakastimeen. Ihan joka päivä ei silloin tarvitse tehdä ruokaa.

2. Ota hyöty irti kotitöistä


Tee kotiaskareita päivittäin ja viikoittain oman mielenkiintosi ja kykysi mukaan. Varaa aikatauluun säännöllinen aika esim. keittiön siistimiselle tai ruoanvalmistukselle.

Valmista itse ruokaa ja tee viikon ruokalista etukäteen. Näin on helppo tilata kaupasta tarvikkeet. Varaa isommille kotitöille kiinteä päivä, esim. maanantaina on pyykkipäivä, tiistaina vaikkapa silityspäivä, keskiviikkona imurointia jne. Tee pieniä päätöksiä ja toteuta ne: huomenna siivoan parvekkeen tai pesen ikkunat. Huomaat, että tulee kiva olo, kun on saanut jotain aikaan.

20200413 100025

3. Mielekästä tekemistä ja liikuntaa


Tee päivittäin jotakin mielekästä, itsellesi mieluisaa puuhaa. Kulttuuri on erittäin virkistävää ja sitä voi harjoittaa kotonakin monella tavalla. Kuuntele musiikkia, lue tai kuuntele kirjoja, lue sanomalehtiä, kaiva esiin unohduksiin jäänyt kamera, sukututkimus tai muu harrastus. Tee sanaristikoita, käsitöitä, harjoittele rohkeasti tietokoneen käyttöä. Katsele televisiota, mutta pistä se myös välillä kiinni ja tee jotakin ihan muuta.

Ulkoile säännöllisesti ja päivittäin. Jos olet riskiryhmään kuuluva, noudata erityistä varovaisuutta ja pyri liikkumaan silloin, kun muita on vähemmän liikkeellä. Kotona liikuskelukin on liikuntaa. Kiertele huoneesta toiseen, pyyhi vaikka samalla pölyjä, nouse 10 kertaa ylös alas tuolista (lisää kertoja vähitellen) ja tee muita jumppaliikkeitä. Kaikki on kotiinpäin.

4. Yhteydenpito läheisiin


Yhteydenpito läheisiin on henkireikä tässä tilanteessa. Kannattaisiko kaivaa esiin myös vanhat puhelinmuistiot ja pirauttaa hänelle, johon yhteydenpito on syystä tai toisesta joskus katkennut? Käsin kirjoitettu kirje tai oikea postikortti ilahduttavat suuresti - jos vain postimerkkien hankinta onnistuu. Ja onhan nykyisin sähköiset viestintäkanavat myös senioreiden hallussa ja moni lähetteleekin  kännykällä kuvattuja pikku videoita tai kuvia. Kuva kertoo usein enemmän kuin tuhat sanaa...

5. Hiljaisuus ja muistelu


Haluan muistuttaa myös hiljaisuuden merkityksestä. Vaikka päivän hetkien täyttäminen mielekkäällä tekemisellä on hyvä juttu, nyt olisi myös hyvä tilaisuus oppia nauttimaan tekemättömyydestä ja hiljaisuudesta. Laita kinni radio, televisio, tietokone, jätä kännykkä toiseen huoneeseen. Kuuntele hiljaisuutta - joka ei niin hiljaista välttämättä olekaan. Kuulet ehkä kellon tikityksen, linnun laulua, naapurien ääniä. Kun suljet silmät, kuulosi terästyy.

Nämä hiljaiset hetket herättävät usein ajatuksia jostain sielun syövereistä. Muistoja, tapahtumia, ihmisiä. Joskus pintaan voi nousta ahdistaviakin asioita. Niitä kannattaa tunnustella rauhassa. Vanhojen valokuvien katseleminen ja ehkä perkaaminen on osa muistelua. Elämän tärkeitä tapahtumia, joiden tunnelman kuvat herättävät hetkeksi henkiin.