Aivot narikkaan!

Huhtikuun Seniorivinkissä muistuttelin rutiinien tärkeydestä, etenkin näinä poikkeuksellisina aikoina. Nyt Toukokuun Muistivinkissä kehotankin sitten pitämään taukoa rutiineista ja antamaan aivoille virkistävää lepoa!

Vaikka rutiinit tekevät elämästä helppoa, voivat ne tehdä siitä liiankin helppoa – eli tylsää. Samanlaisina toistuvat asiat ja tilanteet saattavat aiheuttaa myös stressiä, kun aikatauluja ja totuttuja tapoja on pakko noudattaa… Tasapainoilu näiden välillä olisikin ihanteellisinta.


Alkava muistisairaus..?

Kuulen aika usein ihmisiltä, miten asioiden unohtelu on alkanut huolettaa. Moni miettii - ehkä puoliksi tosissaan - onko kyseessä alkava muistisairaus. Useimpien kohdalla kyse on kuitenkin ihan muusta kuin muistisairaudesta – nimittäin aivojen kuormittumisesta.

Tiedotusvälineet pursuavat nyt informaatiota koronasta, miten se leviää, miten suojaudutaan, miten rajoituksia tehdään ja puretaan. On huoli omasta ja läheisten terveydestä, huoli taloudellisesta selviytymisestä. Huoli tulevaisuudesta, josta emme nyt kukaan oikein tiedä mitään. Olo on siis aika epävarma. Tähän lisäämme työkiireet, kenties liian lyhyet yöunet sekä rakkaat älylaitteemme = ihan liikaa aivojamme ajatellen!

Haastankin niin itseni kuin te kaikki muutkin aivolomalle! Miten se kunkin kohdalla onnistuu, sen tietää hän itse parhaiten.

Mistä rutiinista tai asiasta voi luopua, jotta mieli rauhoittuu?

Luopuminen on todella vaikeaa. Miten muut pärjäävät ilman meitä? Miten me pärjäämme ilman muita? Voisimmeko olla päivän - tai viikon - ilman sosiaalista mediaa ja uutistulvaa?

Nyt korona-aikaan olemme jo päässeet hyvälle alulle luopumisessa. Harrastukset ja kiireinen meno on muuttunut kotona oleiluun. Eihän palata samaan vanhaan?

Minun "aivolomani"

Aion viettää kauan kaipaamani pitkän kesäloman. Yksinyrittäjänä olen usein lomallakin huolehtinut asiakkaiden pärjäämisestä, ollut tavoitettavissa ja tarvittaessa töissä – joko fyysisesti tai puhelimitse. Yksinyrittäjä myös huolehtii yrityksen kaikesta asioiden hoidosta  – markkinoinnista laskujen maksuun. Aivot toimivat 24/7 muistellen, onko kaikki hoidettu ajallaan.

Ihan kaikesta huolehtimisesta en kesän ajaksi eroon pääse, mutta paljosta kuitenkin. Kun aivokapasiteettia vapautuu ja mieli virkistyy, tuleeko uutta tilalle – en vielä tiedä. Talvella ostin uuden kameran, jota en ole vielä edes opetellut käyttämään. Ulkomaille ei nyt matkusteta – siispä moottoripyörämatkailua kotimaassa. Riippukeinussa lueskelua lämpimänä kesäpäivänä. Uimista. Mato-ongintaa.

No niin, siinä taas sitä suunnittelua ja asioiden listaamista - siitä pitää päästä eroon :) Katsotaan päivä kerrallaan.

Pistetään aivot narikkaan niin muistikin taas virkistyy!

Rentoa ja huoletonta kesää!


20190616 150843